Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Τα μισά Οικονομικά είναι Ψυχολογία !!!

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε αυτή η εντελώς πρόσφατη, βαρυσήμαντη και στομφώδης ρήση ενός μεγίστου πολιτικού ανδρός, που πιθανώς θα καθίσει κάποια στιγμή στον ελληνικό πρωθυπουργικό θώκο (ως επιθυμία, τουλάχιστον, το δηλώνει).

Να εικάσω ότι πρόκειται για απόφθεγμα βαθυστόχαστων και υψηλών αναλύσεων των ινστρουχτόρων του Χάρβαρντ, που δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε εμείς οι ολιγογράμματοι; Πιθανό μου μοιάζει, αφού αυτοί και με τα μισά τη βγάζουν μπέικα.

Να εικάσω ότι τύπος δεν χτύπησε ποτέ πόρτα, για να βρει δουλειά, ούτε ποτέ ζορίστηκε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά έζησε σαν πλουσιόπαιδο, κολεγιόπαιδο και μετέπειτα ζει ως bon viveur ; Πιθανό μου φαίνεται επίσης.

Να εικάσω ότι έχει την εντύπωση πως απευθύνεται σε κάφρους χειροκροτητές ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε «επενδυτές» χρηματιστηρίων; Πάλι μοιάζει πιθανό.

Αλλά είναι εντελώς απίθανο να αγοράσεις ψωμί από το φουρνάρικο πληρώνοντας 80 λεπτά και τα υπόλοιπα 80 να τα εξοφλήσεις με «ψυχολογία». Όπως είναι παντελώς απίθανο να πληρώσεις το μισό ΙΚΑ και το μισό ΦΠΑ με ευρώ και το άλλο μισό με μια επιταγή ψυχολογίας.

Τι να εννοούσε ο ποιητής - επίδοξος μέλλων πρωθυπουργός, άραγε;

Επειδή δεν μου φάνηκε πως επρόκειτο για μια τρανταχτή κοτσάνα της στιγμής, μήπως εννοούσε, λέω μήπως, την «ψυχολογία των αγορών»; Μήπως ήθελε να λειάνει το έδαφος, για να ακολουθήσει το «δεν υπάρχει σάλιο»; Μήπως έτσι κατέθεσε τη συνδρομή του στον «πατριωτικό» στόχο της λήψης «σκληρών μέτρων», ώστε να αλλάξει η ψυχολογία των «αγορών» (διάβαζε τοκογλύφων). Μήπως η τράπουλα είναι σημαδεμένη; Γιατί με τον μισό μισθό σε ευρώ και τον άλλο μισό σε «ψυχολογία» μάλλον οι μισοί θα μείνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.