Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

...γιατί έτσι θέλουμε !


Πέφτουν οι τιμές; 

Και όμως πέφτουν !  Το  ebloko.gr παρέμεινε για πάνω από τρία χρόνια μια  ηλεκτρονική πλατφόρμα ΔΩΡΕΑΝ προβολής των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους. Στο χρονικό αυτό διάστημα πολλοί παραγωγοί είδαν τα προϊόντα τους να αποκτούν ζήτηση και τις πωλήσεις τους να απογειώνονται  αφού τους δόθηκε μια ανέλπιστη δυνατότητα να προβληθούν και να τους μάθει ο έξω κόσμος.  Στα αξιοσημείωτα του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι  πολλοί  παραγωγοί κατά την προβολή των προϊόντων τους στην σελίδα του ebloko.gr έβαζαν τιμές ψηλές (που φυσικά δεν ήταν τιμές παραγωγού) και έπειτα έμπαιναν στο σύνηθες παζάρι με τους μεταπωλητές που τους εντόπιζαν μέσα από το ebloko.gr και τους ζητούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα τους για μεταπώληση.  Οι μεταπωλητές πάλι βρήκαν ξαφνικά δωρεάν διαθέσιμη μια απίστευτα (γι αυτούς) μεγάλη βάση δεδομένων Ελληνικών προϊόντων και έκαναν πάρτι.  Μία από τις κάτω γραμμές αυτής της ανορθογραφίας ήταν πως στην ιστοσελίδα  ebloko.gr από όπου μπορούσε να αγοράσει κανείς απευθείας από τους παραγωγούς έβλεπε "τιμές παραγωγών" ακριβές αφού  πολλές φορές μπορούσε να βρει πολλά από αυτά τα προϊόντα να πουλιούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές στις λεγόμενες αλυσίδες λιανικής.
Έτσι δημιουργήθηκε τελικά η εντύπωση πως "το ebloko.gr έχει πολύ καλά προϊόντα ελληνικά αλλά είναι ακριβά".  Ωστόσο έστω και έτσι το εγχείρημα του ebloko.gr,  επειδή αποκλειστικά και μονοσήμαντα στόχευε (και στοχεύει) στην προβολή των ελληνικών προϊόντων ως «απάντηση στην κρίση» , άσκησε καταλυτική πίεση τουλάχιστον ως προς την διαμόρφωση  της μέσης καταναλωτικής συνείδησης υπό την έννοια ότι ανάγκασε τα μεγαλομάγαζα πώλησης ειδών καθημερινής ανάγκης (διατροφής κυρίως) να βάλουν την ελληνική σημαία στα λογότυπα  τους και να προβάλλουν τηλεοπτικά τη δήθεν ελληνικότητά τους.
Η στρεβλή αυτή εικόνα, αν και κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, έκανε εντελώς επιτακτική την επέκταση του ebloko.gr, από διαφημιστική ιστοσελίδα και ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών, σε φυσικό κατάστημα - πρατήριο πώλησης Ελληνικών προϊόντων και φυσικό εκθετήριο Ελλήνων παραγωγών.
Εδώ λοιπόν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Και για τους παραγωγούς και για τους μεταπωλητές. Σιγά σιγά, αλλά ξεκαθαρίζουν.


 
Από που πιάνεται το έξυπνο πουλί; 

Η δημιουργία του εκθετηρίου - πρατηρίου ebloko.gr εκ των πραγμάτων παρέχει νέα δεδομένα και δυνατότητες.
Η προβολή των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους θα συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν και μάλιστα με αναβαθμισμένο τρόπο αφού ήδη γίνεται  όχι μόνο μέσα από την ιστοσελίδα αλλά και με έκθεση δειγμάτων προϊόντων στο διαρκές εκθετήριο. Ωστόσο στις  παρεχόμενες πληροφορίες προβολής δεν  συμπεριλαμβάνεται η τιμή προϊόντος αφού αποδείχτηκε ότι πολλές φορές  ήταν  εντελώς  αυθαίρετη  ή έστω  δεν ήταν "τιμή παραγωγού".   Αυτό στερεί  τη δυνατότητα παραγγελίας αγοράς μέσα από την ιστοσελίδα για προϊόντα που απλώς προβάλλονται, ενέργεια που μπορεί βεβαίως να γίνει αλλά προϋποθέτει την επικοινωνία του ενδιαφερόμενου αγοραστή με τον προβαλλόμενο παραγωγό, ώστε να συμφωνήσουν τιμές, ποσότητες και τρόπο μεταφοράς.
Τιμές προϊόντων θα υπάρχουν εφεξής  μόνο για όσα είναι διαθέσιμα στο πρατήριο του ebloko.gr  γιατί στις περιπτώσεις αυτές, είτε ο παραγωγός έχει δεχτεί να αποθέσει τα προϊόντα του στο πρατήριο προς πώληση  οπότε φρόντισε να τα τιμολογήσει  με πραγματικές τιμές παραγωγού ώστε να μπορούν να πουληθούν, είτε (κυρίως για προϊόντα μεσαίων και μεγάλων Ελληνικών παραγωγικών  μονάδων) έχει προηγηθεί αποδοχή  των τιμών από το ebloko.gr.  Η μέχρι σήμερα εικόνα δείχνει ότι πάνω από το 50% των παραγωγών κατανοούν αυτή την πραγματικότητα και σπεύδουν να ορίσουν πραγματικές τιμές παραγωγού στα προϊόντα τους.
Έτσι διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ότι οι τιμές των προϊόντων στο πρατήριο ebloko.gr είναι πάρα πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμής λιανικής αφού επιβαρύνονται μόνο με ένα διαχειριστικό κόστος που μεσοσταθμικά δεν υπερβαίνει το 12%.
Ας μην απορούν λοιπόν κάποιοι παραγωγοί που βλέπουν τα προϊόντα τους να προβάλλονται δίχως τιμές.  Έχουν βεβαίως ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να θέσουν πραγματικές τιμές παραγωγού και έτσι τα προϊόντα τους να αποκτήσουν θέση στα ράφια του πρατηρίου ebloko.gr.  Όσο για τα μεγαλομάγαζα θα πρέπει να καταλάβουν ότι με ντουφεκιές στον αέρα δηλαδή με "προσφορές" ημέρας και βδομάδας δεν θα πιάσουν πολλά πουλιά.  Οφείλουν να μειώσουν γενικά, σταθερά και μόνιμα  τις τιμές λιανικής σε διψήφιο ποσοστό που μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρέπει το πρώτο του ψηφίο να είναι το 2 (...).  Θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να το κάνουν. Το παρακάτω ενημερωτικό μονόφυλλο του ebloko.gr  δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δυνατότητα και  υποχρέωση συνάμα.
 



 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.