Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο μαγαζί ebloko.gr είναι γεγονός


 
..και έπεται συνέχεια





Το εγχείρημα ebloko.gr ξεκίνησε και συνεχίζει να υπάρχει σαν ένα βήμα προβολής των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους μέσα από μια ιστοσελίδα που τους παρέχει  δωρεάν πρόσβαση προβολής με την προϋπόθεση ότι δεν διαφημίζουν τα προϊόντα τους τηλεοπτικά. Η προϋπόθεση αυτή δεν υποκρύπτει κάποια περίεργη ιδεοληψία ούτε και ετσιθελισμό βεβαίως.  Προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από το πραγματικό γεγονός ότι η τιμή των προϊόντων  που υφίστανται τηλεοπτική διαφήμιση επιβαρύνεται με τέτοιο κόστος, που εξ ορισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί  ως "τιμή παραγωγού". Είναι επίσης φανερό πως τα προϊόντα που διαφημίζονται τηλεοπτικά αφορούν,  χωρίς εξαίρεση, παραγωγικές  μονάδες βιομηχανικού επιπέδου ή μεγαλομπακάλικα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών μιας ιστοσελίδας  επιπέδου ebloko.gr.
 

Ebloko.gr  και  "τιμή παραγωγού"

 Ο τρόπος προβολής κάθε παραγωγού και των προϊόντων του μέσα από την ιστοσελίδα ebloko.gr ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί κάποιους εντελώς συγκεκριμένους και ευκρινείς όρους. Όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, προβάλλονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εντελώς εφικτή η άμεση επικοινωνία μαζί τους από όποιον το θελήσει. Γι’ αυτό αποτυπώνεται η ακριβής θέση τους στον γεωγραφικό χάρτη μαζί με ενδεικτικές φωτογραφίες της εγκατάστασής τους και με παράθεση όλων των στοιχείων επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα, φαξ, emails). Η προβολή των προϊόντων τους γίνεται δίχως περιορισμό ως προς τον αριθμό τους και σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που οι ίδιοι επιλέγουν. Τέλος, στο, έτσι κι αλλιώς κρίσιμο, θέμα της τιμής των προϊόντων το ebloko.gr επίσης δεν παρεμβάλλεται. Ο κάθε παραγωγός ορίζει τις τιμές που θέλει να βάλει  στα προϊόντα του. Θεωρητικά λοιπόν αφού είναι παραγωγός και βάζει εκείνος τις τιμές στα προϊόντα του πρόκειται για "τιμές παραγωγού".  Πρακτικά όμως είναι έτσι;


Κατ΄ αρχάς το ebloko.gr δεν παρεμβαίνει στο θέμα "τιμές παραγωγού", γιατί δεν έχει κάποιο συμφέρον από το αν αυτές είναι ψηλές ή χαμηλές, ενώ η οποιαδήποτε παρέμβασή του θα μπορούσε να εγείρει ερωτηματικά και ενστάσεις επιλεκτικής συμπεριφοράς. Οι παραγωγοί πάλι βάζουν μια τιμή που, κατά κανόνα, δεν την κατανοούν σαν τιμή λιανικής πώλησης αλλά σαν τιμή παζαριού. Ασφαλέστατα γνωρίζω ότι δεκάδες παραγωγοί δέχτηκαν εκατοντάδες μηνύματα από μεταπωλητές  που ενδιαφέρθηκαν για τα προϊόντα τους, αφού τους εντόπισαν μέσα από το ebloko.gr.  Σε όλες, μα όλες, τις περιπτώσεις οι τιμές που έδωσαν στους μεταπωλητές ήταν 20 και 30 τοις εκατό κάτω από τις "τιμές παραγωγού", που οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν θέσει στα προϊόντα τους στην ιστοσελίδα ebloko.gr.

Η μόνη παρέμβαση που προσπάθησε να κάνει σχετικά το ebloko.gr αφορούσε σε κάποια επιλεγμένα (συνήθως πρώτης ανάγκης) προϊόντα,  για τα οποία αναρτήθηκαν τιμές κατά συμφωνία, ώστε αυτές να υπολείπονται των συνηθισμένων τιμών λιανικής. Αυτά τα προϊόντα τα ενέταξε σε μια διακριτή ενότητα που την ονόμασε "select" με σκοπό να διευκολύνει τους καταναλωτές που ήθελαν να κάνουν παραγγελίες αγορών μέσω της ιστοσελίδας.


Αν λοιπόν κοιτάξει κανείς την ιστοσελίδα ebloko.gr όχι ως αυτό που πραγματικά είναι (δηλαδή σελίδα προβολής παραγωγών)  αλλά σαν ιστοσελίδα από την οποία μπορεί να αγοράσει προϊόντα (eshop), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει μπροστά του μια ποικιλία ελληνικών προϊόντων, πολύ καλής ή άριστης ποιότητας αλλά σε κάθε περίπτωση σχετικά ακριβών. Με αυτό  το "σχετικά" δεν επιδιώκω να μετριάσω την εντύπωση αλλά απλώς να σημειώσω ότι (δυστυχώς) η σύγκριση τιμής ενός προϊόντος που βρίσκει κανείς στο ebloko.gr γίνεται συνήθως με άλλα προϊόντα που είναι  βιομηχανικά , εισαγόμενα ή προέλευσης στο περίπου (π.χ. made in EU = πιάσ΄ τ΄ αυγό και κούρευ’ το) και που υπολείπονται σαφέστατα σε ποιότητα ή έχουν υποστεί έμμεση οικονομική στήριξη μέσω κοινοτικών  κονδυλίων, εξαγωγικών επιδοτήσεων  κτλ.  

Εκθετήριο & Πρατήριο
Με το καλημέρα κοινοποιήθηκε σε όλους τους διαφημιζόμενους παραγωγούς το παρακάτω σημείωμα, ώστε να μην υπάρξουν εξ αρχής παρανοήσεις.  Το ίδιο σημείωμα αναρτήθηκε δημοσίως αλλά και διανεμήθηκε σε περίπου 100.000 αντίτυπα για να ενημερωθούν επίσης όσο το δυνατόν  περισσότεροι καταναλωτές.
_________________________________________________________________________

                            Το πρώτο πρατήριο προϊόντων

                         ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ άνοιξε !

 
Τη στιγμή που πονηρούληδες μεγαλέμποροι κοτσάρουν την Ελληνική σημαία στις διαφημίσεις τους για να αποδείξουν τη δήθεν ελληνικότητα των μαγαζιών τους που πουλάνε εισαγόμενα προϊόντα, εμείς οι Έλληνες παραγωγοί δηλώνουμε παρόντες!
  Γιατί εμείς οι παραγωγοί συνεχίζουμε να παράγουμε και διεκδικούμε καλύτερη θέση για τα προϊόντα μας στο σπίτι σας αλλά και στην καρδιά σας.
Γιατί με τα εισαγόμενα κερδίζουν λίγοι και χάνουμε όλοι.
Γιατί με τα καρτέλ κερδίζουν πολύ λίγοι και χάνουμε όλοι.
Γιατί η ανεργία και η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζονται με καρτέλ και εισαγόμενα προϊόντα.
Γιατί όταν χάνουμε όλοι χάνει η πατρίδα μας και υπονομεύεται το μέλλον των παιδιών μας.
Οι Έλληνες Παραγωγοί αποκτήσαμε  το δικό μας μαγαζί.  Στο εκθετήριο – πρατήριο ebloko.gr συγκεντρώνουμε τα προϊόντα μας από όλη την Ελλάδα. Στη διάθεση επισκεπτών, καταναλωτών και μεταπωλητών.

     
 

Στο ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ εκατοντάδες Έλληνες Παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα της δουλειάς τους

 

Στο ΠΡΑΤΗΡΙΟ διατίθενται ήδη εκατοντάδες προϊόντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, ενώ καθημερινά προστίθενται νέοι παραγωγοί με δεκάδες προϊόντα.
 
Το εκθετήριο – πρατήριο ebloko.gr λειτουργεί σε ένα φιλικό χώρο 2000 τετραγωνικών μέτρων επί της λεωφόρου Κηφισού 18 (στο ύψος της κεντρικής λαχαναγοράς Αγ. Ιωάννη Ρέντη).

Το εκθετήριο λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8.00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Προσοχή: Το πρατήριο δεν λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων λιανικής. Λειτουργεί 6 ώρες καθημερινά. Δευτέρα έως Παρασκευή από 2.00 το μεσημέρι μέχρι 8.00 το βράδυ και Σάββατο από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.
_________________________________________________________
 

Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα δείχνει ότι για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.  

- Στο  κεφάλι του μέσου ανθρώπου έχει σφηνωθεί η πεποίθηση πως τα καταστήματα που κάνουν λιανική πώληση πρέπει να είναι ανοιχτά από νύχτα σε νύχτα.  Αυτή η διαστροφική και οπωσδήποτε απάνθρωπη αντίληψη (και όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά) παρέχει τη δυνατότητα να γίνονται σε θεσμικό επίπεδο "διαβουλεύσεις"" (σιγά τον πολυέλαιο δηλαδή) για το ενδεχόμενο να μπορούν (;) να λειτουργούν τα καταστήματα λιανικής με καθημερινά 12ωρα και Κυριακάτικα 8ωρα. Το πρατήριο ebloko.gr λοιπόν τοποθετείται πρακτικά απέναντι από τέτοιες μανούβρες και λειτουργεί μόνο για 6 ώρες καθημερινά με την πεποίθηση ότι είναι υπεραρκετές για όποιον επιλέξει να κάνει από αυτό κάποιες προμήθειες.  

-Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών είδε το "πρατήριο ebloko" όχι ως ένα μαγαζί δικό του, δηλαδή ως ένα μαγαζί που μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του δίχως νταβατζή (γιατί αυτό πράγματι συμβαίνει) αλλά ως  μια ευκαιρία να πουλήσει ένα μέρος των προϊόντων του σε τιμές που, εντάξει, είναι χαμηλότερες από εκείνες που βρίσκει κανείς στα ράφια  των μεγαλομπακάληδων, αλλά σίγουρα είναι ψηλές και ακόμα πιο σίγουρα δεν είναι τιμές παραγωγού.

-Περίπου το 1/3 των επισκεπτών - αγοραστών της πρώτης εβδομάδας ήταν μικρομπακάληδες που αγόρασαν προϊόντα για να τα μεταπουλήσουν από τα μαγαζιά τους, αλλά και για  να τσεκάρουν  τις διευθύνσεις των παραγωγών, ώστε να μπουν απευθείας μαζί τους στο παζάρι.  

-Το πρώτο θετικό πάντως συμπέρασμα (ε, υπάρχουν και θετικά) είναι πως το μεγαλύτερο μέρος καταναλωτών που έκανε και συνεχίζει να κάνει αγορές από το πρατήριο είναι απολύτως συνειδητοποιημένο ως προς την επιλογή του.  Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένη άποψη για τις αιτίες της σημερινής κρίσης αλλά και για το καταναλωτικό / διατροφικό πρότυπο που έχει επιβληθεί και συνειδητά επιλέγουν να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα μέσω αυτού του καναλιού, όχι μόνο γιατί είναι βέβαιοι πως αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ξέρουν πως τα λεφτά που πληρώνουν πάνε στους παραγωγούς και όχι στους αεριτζήδες.

-Το δεύτερο θετικό συμπέρασμα είναι πως το εκθετήριο του ebloko.gr δείχνει να μαγνητίζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού επιπέδου, ενώ ήδη έχουν έρθει τα πρώτα αιτήματα οργανωμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης από σχολεία.  Έχω παρατηρήσει πως άνθρωποι που μπαίνουν για πρώτη φορά στην εγκατάσταση του ebloko.gr  δαπανούν τουλάχιστον μια ώρα για να περιηγηθούν το εκθετήριο παρατηρώντας μερικές χιλιάδες προϊόντα που τα βλέπουν για πρώτη φορά (τουλάχιστον συγκεντρωμένα και ταξινομημένα σε ένα χώρο), ενώ αρκετή ώρα δαπανούν στην περιήγηση του χώρου με τα παραδοσιακά εργαλεία, έπιπλα και σκεύη.  Στους μεγαλύτερους ξυπνούν μνήμες και στους μικρότερους ζωντανεύουν εικόνες από ακούσματα και διαβάσματα.


Όμως σε τελευταία ανάλυση "πρατήριο ebloko.gr" δεν μπορεί παρά να σημαίνει τρία πράγματα ταυτόχρονα. Δηλαδή, πρώτον προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, δεύτερον ποιότητα από πολύ καλή έως άριστη  και τρίτον πώληση σε τιμές παραγωγού. Στα δύο πρώτα καλά ξεκινήσαμε αλλά στο τρίτο θέλει ακόμα πολύ σκάψιμο.  Και ήδη οι άνθρωποι του ebloko.gr έχουν αρχίσει το σκάψιμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.