Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το κατά Ευάγγελο Ευαγγέλιο και συναφή φληναφήματα

Από άποψη αρχής δεν αναφέρομαι ονομαστικά σε κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και λοιπά πολιτικά στελέχη γιατί, πολύ απλά, έχω την σταθερή άποψη (πεποίθηση) πως δεν πρόκειται για πρωταγωνιστές αλλά για κομπάρσους ενός θιάσου στον οποίο πρωταγωνιστούν οι σκιές των μεγάλων αφεντάδων. Ενός θιάσου που με το σμάρι των κομπάρσων του παίζει το χωρίς τέλος έργο «Τα δικά μας δικά μας και όλα τα δικά σας δικά μας», ενώ στο ιντερμέτζο παίζει το χαλαρωτικό μονόπρακτο «να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι». Κάνω μόνο μερικές ελάχιστες εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις εκείνων των μελών του μπουλουκιού -κομπάρσων που, είτε από βλακεία, ανεπάρκεια ή υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από οπορτουνιστικό εξουσιαστικό φαταουλισμό, μπαίνουν τόσο μέσα στο πετσί του ρόλου τους, που εκ των πραγμάτων τείνουν να υπερακοντίσουν του πρωταγωνιστές – σκιές.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η βαρύγδουπη ρήση (δηλαδή η καρακοτσάνα ολκής) του Ευαγγέλου του Ευτραφούς ότι η «συμφωνία της 21ης Ιουλίου αποτελεί θεσμικό Ευαγγέλιο»; Προφανώς εννοούσε «θεσμικό απαράβατο» αλλά ήθελε να το διατυπώσει με κάποια παραπάνω ..μεγαλοπρέπεια. Υποθέτω μάλιστα ότι εδώ αιτία δεν είναι ούτε η ανεπάρκεια ούτε η μωρία… Γιατί, αν «ευαγγέλιο» σημαίνει «καλή αγγελία», τότε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ευάγγελος ο Ευτραφής έφτυσε κατάμουτρα όλους τους ιθαγενείς ονοματεπώνυμους (κάπου 11 εκατομμύρια είμαστε) λέγοντάς μας ότι αποτελεί ακραία θετική αναγγελία το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως κυβερνώντες συμφώνησαν με τους τοκογλύφους δανειστές το λεγόμενο roll over («εθελοντική» ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να έχουν να πληρώνουν τα δισέγγονά μας και βάλε), ενώ ως εγγύηση γι’ αυτό συμφώνησαν μαζί τους ένα πρόγραμμα φορολογίας που ζητάει φόρους ακόμα κι από τη σύνταξη των 370 ευρώ της μάνας μου, ενώ της στέλνει και χαράτσι 200 ευρώ για το πατρογονικό αγροτόσπιτο. Ίσως επειδή αυτό το κατά Ευάγγελο θεσμικό Ευαγγέλιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τους πολλούς λόγω των (και εξ αυτού) καθημερινών ανατριχιαστικών ειδήσεων φτώχειας, ο Ευάγγελος ο Ευτραφής συνεχίζει με ακατάσχετη φλυαρία τις βαρύγδουπες δηλώσεις του περί της σωτηρίας της πατρίδας, επιχειρώντας πιθανώς να υπερκεράσει τις εντυπώσεις που άφησε η προγενέστερη βαρύγδουπη ρήση του Θεοδώρου του Ευτραφούς (του «μαζί τα φάγαμε») που, επί λέξει, δήλωσε ότι «το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο». Συνεχίζει με κορώνες του τύπου «η πτώχευση των Ελλήνων δεν σημαίνει πτώχευση της χώρας» (sic).

Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς όλα όσα οι ευτραφείς κομπάρσοι και οι λοιποί του θιάσου καθημερινά δηλώνουν, μάλλον θα πρέπει να τους λυπάται ή τουλάχιστον να τους συμπαρασταθεί. Δηλώνουν είτε αιφνιδιασμένοι, είτε αγωνιζόμενοι είτε διαπραγματευόμενοι σκληρά με τους τοκογλύφους δανειστές για τη σωτηρία της πατρίδας. Αλλά είναι έτσι; Πράγματι αιφνιδιάστηκαν από τις απαιτήσεις των δανειστών, των εταίρων, της τρόικας κτλ. και έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα διαπραγμάτευσης για τη σωτηρία της πατρίδας; Κατηγορηματικά όχι ! Δεν αιφνιδιάστηκαν. Ήξεραν άριστα τι εννοούσαν όταν στρατεύτηκαν κάτω από το «λεφτά υπάρχουν». Ήξεραν πάρα πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί και ποιος ήταν ο δικός τους ρόλος στην υλοποίηση του σχεδίου ξεπουλήματος της χώρας και φτωχοποίησης του λαού της. Η θέση αυτή θα έμοιαζε αυθαιρεσία του συντάκτη αυτού του σημειώματος, αν δεν είχε να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο αποδεικτικού τύπου. Οπότε, πλην των πολλών σχετικών αναφορών σε άλλα σημειώματα «στο μπλοκ του ebloκo» παραθέτω ένα απόσπασμα γραπτής (scripta manent) προ έτους ηλεκτρονικής συνομιλίας μου (συνομιλία τηλεγραφικού τύπου που τυχαίνει να έχω με μερικούς απλούς καθημερινούς ανθρώπους που αγωνίζονται για τον επιούσιο, αλλά και που αγωνιούν για το αύριο), στο οποίο με την απόλυτη σαφήνεια της προφορικής διαλέκτου διατυπώνω τη βεβαιότητά μου για το ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ. Υπενθυμίζω πάλι ότι οι παρακάτω γραμμές γράφτηκαν προ έτους…

Τ. Ε, άμα άκουσαν ειδήσεις χτες (όσοι τις καταλαβαίνουν βέβαια) θα είδαν ότι αυτά που εγώ είπα είναι απλώς συντηρητικά μέτρα επιβίωσης, γιατί αυτό που στήνεται σιγά σιγά από τους κατακτητές και τους εγχώριους λεχριτοσυμμάχους τους θα είναι εφιαλτικό για όσους δεν εννοούν τι εννοεί ο ποιητής (η αφεντιά μου εν προκειμένω).

Χ. ……

Τ. Μα επειδή ακριβώς υπάρχει τέτοια γενική "κατανόηση" (δηλαδή μπαταχτσίδικη και ατομική) γι’ αυτό και πέρασαν όλα τα μέτρα, γι’ αυτό θα περάσουν και τα επόμενα. Θα πλακώσει πραγματική πείνα για το μισό πληθυσμό και πάλι θα χασμουριούνται μπροστά στην τηλεόραση και θα ψάχνουν κονέ σε πολιτικά γραφεία. Δυστυχώς. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως αυτά που έχω εκτιμήσει πως θα συμβούν το επόμενο 6μηνο θα γίνουν και μάλιστα με βάρβαρο τρόπο. Αν κάποιος δεν προφυλαχτεί έγκαιρα (όσο μπορεί βέβαια) απλώς δεν θα καταλάβει από πού του ήρθε, αλλά θα νιώσει πάντως ότι τού ήρθε ο ουρανός κατακέφαλα. Ξαναδυστυχώς.

Χ: ……

Τ. Τι θα γίνει ακριβώς, ε;
- Ακραία συγκεντροποίηση αγοράς (τράπεζες, εμπόριο, υπηρεσίες, παραγωγή, κατασκευές).
- Ιδιωτικοποίηση ΟΛΩΝ των δημοσίων επιχειρήσεων και μέρους της δημόσιας διοίκησης.
- Πάνω από 200.000 άνεργοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Πάνω από 500.000 ακόμα άνεργοι από τον ιδιωτικό τομέα.
- Πλήρης κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Μεροκάματο 25-30 ευρώ και μισθός 600-650 ευρώ.
- Συνολική ανεργία πάνω από 25% του ενεργού πληθυσμού.
- Μεθοδευμένη κρατική πτώχευση με συνέπεια την συρρίκνωση του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους» και τον αιφνίδιο θάνατο κεκτημένων (συντάξεις, καταθέσεις, απαιτήσεις σε τίτλους κτλ).
- Αύξηση κόστους ζωής πάνω από 10% κυρίως μέσω ανατιμήσεων στις μη ελαστικές υπηρεσίες και στα τρόφιμα.
- Κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και παιδείας.
- Ακραία κοινωνικά φαινόμενα (μάχη για το καρβέλι κυριολεκτικά).
- Πιθανότατα αιματηρές συγκρούσεις.
- Ουσιαστική κατάρρευση της πολιτικής τάξης…
- Πιθανότατα, επιστράτευση πολιτικών εφεδρειών, δημιουργία ευκαιριακών κυβερνητικών σχηματισμών.
- Επαχθές κλείσιμο των «εθνικών θεμάτων», συμφωνίες παραχώρησης ορυκτού πλούτου και υποθαλάσσιου χώρου.
- Συσσίτια γενικευμένα, ενίσχυση του ρόλου της εκκλησίας και των «φιλανθρώπων».

Χ: Το κόβεις δηλαδή μετά τα Χριστούγεννα να γίνεται καμιά δήλωση σαν του Τρικούπη;

Τ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΛΩΣΗ. ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΩ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΜΨΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ώστε να μοιραστεί το χρέος για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια, οπότε θα πληρώνουν και τα εγγόνια μας. Θεωρώ βέβαιη την έξοδο από την Ευρωζώνη (επιστροφή σε εθνικό νόμισμα) και την δι΄ αυτού του τρόπου κρατική πτώχευση. Επίσης καθόλου δεν αποκλείω η μεταβολή αυτή να συμπέσει με διάλυση της Ευρωζώνης και όλες οι χώρες να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα με νέες ισοτιμίες κτλ. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση μάλλον τα πράγματα θα καθυστερήσουν λίγο χρονικά (δηλαδή θα πάνε κατά το τέλος του 2011). Όπως και να΄χει, δυο πράγματα θα συμβούν έτσι κι αλλιώς α) ξεπούλημα της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει (σε διεθνή μεγαλοσυμφέροντα) και β) μισθοί 600 ευρώ, μεροκάματα 25 ευρώ και ανεργία πάνω από 25% με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Δηλαδή γενικευμένη φτώχεια για πάνω από το 50% του πληθυσμού, ανεκτή διαβίωση για ένα ποσοστό γύρω στο 30- 35% και πολύς πλούτος για το 10% περίπου.
Όλα αυτά εκτός απροόπτου που ποτέ δεν αποκλείεται (εννοώ γενικευμένης και αποφασιστικής αντίδρασης).
Είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι η ζωή και η κοινωνία επιστρέφουν βίαια σε συνθήκες δεκαετίας 1960, αλλά συμβαίνει ακριβώς αυτό με τρόπο εντελώς παράδοξο, γιατί τώρα υπάρχουν πράγματα που δεν υπήρχαν τότε. Υπάρχουν αυτοκίνητα, πολυκατοικίες, φίρμες, δρόμοι, διόδια, κινητά, υπολογιστές, ίντερνετ, "υπηρεσίες", τουρισμός, βιομηχανοποιημένη ζωή κτλ., κτλ. ΕΝΩ δεν υπάρχει ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΑ. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Νομίζω πως δημιουργείται μια πολύ δύσκολη "ιστορική" περίοδος με τους λαούς στη γωνία, αλλά κι αυτό ιστορικό παράδοξο μοιάζει. Μην το ψάχνεις παραπάνω, ακόμα και οι διανοούμενοί μας έχουν ζαλιστεί και αμολάνε κοτσάνες…

Όταν λοιπόν ένας καθημερινός άνθρωπος, που δουλεύει 12ωρο 365 μέρες το χρόνο, που καταγίνεται με τα εντελώς γήινα αντικείμενα της γεωργίας και των μεταφορών έχει προ έτους καταγράψει δίκην προφήτη ό,τι ακριβώς ήδη εξελίσσεται, όταν έχει πέσει μέσα ακόμα και στο χρόνο υλοποίησης, τότε κανείς επαγγελματίας πολιτικός και δη της κυβερνητικής παράταξης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε και ότι τάχα αιφνιδιάστηκε από τις απαιτήσεις δανειστών και τροϊκάνων. Εκτός αν παραδεχτεί ότι είναι κυριολεκτικά ηλίθιος, όπερ αποκλείεται βεβαίως και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο ηλίθιος ουδέποτε ομολογεί ηλιθιότητα με πειστικό τουλάχιστον τρόπο. Ήξεραν λοιπόν και παραήξεραν. Παρ’ όλα αυτά σήμερα 4/10/11 ουκ ολίγοι προβεβλημένοι κυβερνητικοί δηλώνουν, και καλά, αιφνιδιασμένοι από την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν πείθουν βέβαια αφού, πλην των άλλων, πριν ενάμιση χρόνο πολλοί απλοί και απλώς σκεπτόμενοι άνθρωποι (όπως και η αφεντιά μου) αυτό το θεωρούσαν δεδομένο, δηλαδή δεσμευτικά υπεσχημένο και έτσι ακριβώς το διατύπωναν. Οπότε δεν πείθουν ούτε οι «αντιστασιακές» δηλώσεις τους, ότι δήθεν αυτό υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή και δεν θα το συνυπογράψουν. Το έχουν ήδη υπογράψει τυπικά και ουσιαστικά. Τυπικά γιατί υπογράφοντας μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο παραιτήθηκαν από κάθε δυνατότητα ελάχιστης διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά γιατί η αγορά εργασίας έχει ήδη ξεχαρβαλωθεί ως μέρος του γενικότερου ξεχαρβαλώματος. Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αφού η αγορά είναι σε λήθαργο, οι τζίροι πέφτουν, τα χαράτσια τρέχουν, η ρευστότητα είναι υπό το μηδέν, οι αμοιβές των εργαζομένων δεν μπορούν να πληρωθούν και οι τράπεζες έκοψαν όχι μόνο τα δάνεια αλλά και τις επιταγές. Η οικοδομική δραστηριότητα ήδη αποδήμησε οριστικά σχεδόν ελέω απραξίας, αντικειμενικών τιμών, τραπεζικών δανείων και κρατικών χαρατσιών. Ξωπίσω έρχεται η γενικευμένη εφαρμογή αμοιβών επιπέδου 20- 25 ευρώ την ημέρα (για όσους τυχερούς έχουν δουλειά), ώστε να ολοκληρωθεί ένα «υγιές» επενδυτικό περιβάλλον, που θα επιτρέπει στους διεθνείς (και εγχώριους ασφαλώς) «επενδυτές» να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, ώστε να συμβάλουν στην «ανάπτυξη» της χώρας και τη «σωτηρία» της. Κάπως έτσι θα επαληθευτούν οι θεολογικού τύπου οι ρήσεις του Θεοδώρου του Ευτραφούς «το μνημόνιο είναι ευλογία για την Ελλάδα» και του Ευαγγέλου του Ευτραφούς «το μεσοπρόθεσμο είναι θεσμικό Ευαγγέλιο». Βοήθειά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.