Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ένα λουκέτο στη γειτονιά μου

Πριν από κάποιες μέρες ανακοινώθηκε «η αναστολή εργασιών» της εταιρείας ταχυμεταφορών Interattica Α.Ε. Έτσι απλά το μαγαζί έκλεισε και βρέθηκαν στο δρόμο καμιά 250αριά άνθρωποι, ενώ έμμεσα θίχτηκε το εισόδημα άλλων τόσων τουλάχιστον που αποτελούσαν τους συνεργάτες και προμηθευτές του. Αυτό το τόσο «απλό» κάποιοι το ήξεραν και το προετοίμασαν, γιατί βέβαια δεν έγινε με ένα τηλεγράφημα από το Παρίσι. Το ήξεραν, συνέργησαν, αλλά έκαναν την πάπια. Είναι εκείνοι που χρειάζονται πάντα, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά… Ως αντάλλαγμα ίσως βολευτούν στο άλλο μαγαζί που βρέθηκε στην «ευχάριστη θέση» να εξυπηρετήσει τους ξεκρέμαστους πελάτες!

Από μόνο του το γεγονός θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά (όπως και πέρασε δηλαδή) ως μια ακόμα επιχείρηση που οδηγήθηκε σε κλείσιμο μέσα στην τρέχουσα, εξαιρετικά αρνητική, οικονομική συγκυρία, όπου τα λουκέτα είναι καθημερινό φαινόμενο, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχουν πολλά λουκέτα που να αφορούν τόσους πολλούς εργαζόμενους σε ένα μαγαζί.

Αναφέρομαι στο γεγονός, επειδή τυχαίνει να επαληθεύει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέπουν τέτοιου είδους περιστατικά και επειδή συμβαίνει σε μια αγορά με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα γνωστή σε μένα. Αναφέρομαι επίσης για ένα ακόμη σοβαρό λόγο, επειδή δηλαδή επιχειρήθηκε, κατά τη διαδικασία κλεισίματος, να γίνω ο ίδιος αφενός και η Γενική Ταχυδρομική αφετέρου μέρος του προβλήματος, που τεχνηέντως παρουσιάστηκε ως δήθεν λύση και ευκαιρία !

Με την ιδιότητα λοιπόν του συμβούλου διοίκησης της Γενικής Ταχυδρομικής συνέταξα και υπέγραψα την παρακάτω ενημέρωση προς τα στελέχη & τους συνεργάτες της:

Ανακοινώθηκε σήμερα η αναστολή εργασιών της DPD – Interattica. Για όσους θυμούνται τις εκτιμήσεις που παρουσίαζα τα τρία τελευταία χρόνια για το «φαινόμενο» Interattica το κλείσιμό της ήταν αναμενόμενο και καμία έκπληξη δεν προκαλεί.

Πριν από 15 μέρες εμφανίστηκε στη διοίκηση της Γενικής Ταχυδρομικής μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με την επωνυμία «I.. Con….g», έδρα στο Αμβούργο (Γερμανία) και εκπροσώπους τους κ.κ. Peter W…r & Mark W……n με πρόθεση να πουλήσει ένα «μεγάλο πελάτη» εξωτερικού με περίπου 500 αποστολές την ημέρα, του οποίου όμως το όνομα είχε δεσμευτεί να μην αποκαλύψει πριν από τις 09/04 (σήμερα). Πιθανολογώντας σε βαθμό βεβαιότητας ότι πρόκειται για την DPD και άρα για το κλείσιμο της DPD Interattica, συνέστησα στη διοίκηση της Γενικής Ταχυδρομικής να μη μπει σε καμία συζήτηση και να αποπέμψει τους επισκέπτες συμβούλους λέγοντάς τους ότι ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Έτσι ακριβώς έκανε η Γενική Ταχυδρομική..

Η στάση αυτή υπαγορεύτηκε από μια εμπειρία που λέει ότι οι «σύμβουλοι» και οι υψηλά ιστάμενοι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους, που με οποιαδήποτε ιδιότητα δουλεύουν σε επιχειρήσεις και ζουν από αυτή τη δουλειά, σαν νούμερα ή σαν πρόβατα που μπορούν οποτεδήποτε να τα βάλουν στο μαντρί ή να τα σφαγιάσουν. Αυτό ακριβώς θα δείτε στο παρακάτω απόσπασμα της ανακοίνωσης που έκανε σήμερα η DPD-Interattica στο «δίκτυο συνεργατών»:

«…εάν επιθυμείτε, κατά τη δική σας κρίση, να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση μας έχει διαβεβαιώσει ήδη η ACS ότι είναι στην ευχάριστη θέση να αναλάβει τις αποστολές σας με άμεση ισχύ…». Η DPD- Interattica δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί όχι μόνο να πετάει στο δρόμο κάποιες εκατοντάδες κόσμο, αλλά να εισπράττει κιόλας πουλώντας συμφωνίες, συνεργάτες και πελατολόγια. Φυσικά η ACS, επειδή μάλλον έχει ακριβώς την ίδια αντίληψη, είναι «στην ευχάριστη θέση» να μαντρώσει συνεργάτες και πελάτες (όχι βέβαια και εργαζόμενους). Ομολογείται συμφωνία και προστίθεται ένα «κατά τη δική σας κρίση», επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα. (Η ομολογία γίνεται από την πλευρά της Interattica μόνο, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ACS ως «εναλλακτική λύση» ερήμην της…)
………………………………………..
Τέλος, ας μην πανηγυρίζει κανείς για το κλείσιμο της Interattica. Οι καιροί είναι και δύσκολοι και πονηροί. Γιατί, όταν το κακό χτυπάει την πόρτα του γείτονά μου, τότε φτάνει πολύ κοντά και στη δική μου.

Αθήνα, 09/04/2010, Τ. Βαρζακάκος

Το μαγαζί δεν το έκλεισε κάποιος επιχειρηματίας που έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο αλλά ένας επιχειρηματίας - διεθνής (γαλλογερμανική τουλάχιστον) επιχείρηση ταχυδρομικών υπηρεσιών. Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω, πιθανολογώ ότι η διεθνής αυτή επιχείρηση είχε στρατηγικό στόχο την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΤΑ με όχημα το συγκεκριμένο θυγατρικό μαγαζί της στην Ελλάδα. Από όσα επίσης γνωρίζω δεν θεωρώ καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο η ίδια πολυεθνική επιχείρηση να εμφανιστεί σε δεύτερο χρόνο με κάποιο από τα διεθνή νομικά της σχήματα σαν «επενδυτής» (μόνος ή με … παρέα), όταν και εφόσον τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιλεγούν για «ιδιωτικοποίηση».

Ας μην περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι η «πτωχή» DPD Interattica, θυγατρική της DPD που είναι θυγατρική της Geopost που με τη σειρά της είναι θυγατρική της La Poste (Γαλλικά Ταχυδρομεία), κατέθεσε πτωχευτικό αίτημα στην ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να γλιτώσει πληρωμές σε εργαζόμενους, συνεργάτες και προμηθευτές!

Την ίδια στιγμή ο πολυεθνικός ιδιοκτήτης είχε αναθέσει σε γερμανική εταιρεία συμβούλων την εύρεση ανταποκριτή στην Ελλάδα για το μέρος των αποστολών του που έχουν προορισμό την ελληνική αγορά. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι είδους συμφωνία ή προσυμφωνία υπήρξε ή αν έγινε και με ποιους. Λέω αυτό που γνωρίζω, ότι δηλαδή από τη Γενική Ταχυδρομική πήραν δρόμο, με όχι ιδιαίτερα κομψό τρόπο σύμφωνα με τα καθιερωμένα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η συμφωνία, που παρουσιάζεται ως μη συμφωνία, έγινε εκ των πραγμάτων και η DPD Interattica προχώρησε σε ανακοίνωση αναστολής εργασιών. Αν έπαιξε αντάλλαγμα και ποιου ύψους, επίσης δεν μπορώ να το εικάσω, αλλά, επειδή είμαι χρόνια στην αγορά, ξέρω πως τέτοιες «μη» συμφωνίες δεν γίνονται για τη σωτηρία των ψυχών ημών και αλλήλων.

Κάποιοι την ίδια στιγμή πανηγύριζαν, γιατί το κλείσιμο της DPD Interattica τους έστελνε απροσδόκητη και ανέξοδη δουλειά στην πόρτα σαν εξ ουρανού δώρο. Είναι αυτοί που δεν κατάλαβαν ότι η μυρωδιά του θανάτου χτυπάει και τη δική τους πόρτα.

Δεν υποδύομαι τον μάντη, αλλά με όσα ξέρω και όσα μπορώ να εκτιμήσω, θεωρώ πως η «εξυγίανση» (…) του χώρου των ταχυδρομικών υπηρεσιών ξεκίνησε. Μου μοιάζει εξαιρετικά πιθανή η επανάληψη του σεναρίου Interattica και με άλλη επιχείρηση του κλάδου στο αμέσως προσεχές διάστημα!. Καμία συμφωνία επιχειρηματιών δεν θα τεκμαίρεται επίσης, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά, ως προς τα περί συγκέντρωσης αγοράς και ανταγωνισμού που η σχετική νομοθεσία προβλέπει. Κάποιοι θα πανηγυρίσουν πάλι, και μάλιστα πιο πολύ αυτή τη φορά, γιατί δεν θα πιάσουν ούτε τότε τη μυρωδιά του θανάτου που όλο και φτάνει πιο κοντά τους. Και στο βάθος ΕΛΤΑ… Να θυμίσω σε όσους το ξεχνάνε και να πω σε όσους δεν το ξέρουν ότι, ανεξάρτητα από την αντίληψη που έχουν για τα ΕΛΤΑ και την εκτίμηση για τις υπηρεσίες τους, από το μαγαζί αυτό (εντάξει κρατικό με όλα τα κουσούρια του) βιοπορίζονται πάνω από 11.000 οικογένειες και ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για … επιχειρηματικά πειράματα. Αυτοί οι 11.000 εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για την συνολική παραγωγικότητά τους, ούτε αυτοπροσληφθηκαν, ούτε αυτοδιατάσσονται, ούτε κατοικούν σε μισθολογικά ρετιρέ. Ωστόσο καθημερινά πυκνώνουν τα παράπονα για αδυναμία διανομής σε διάφορες περιοχές, για αδυναμία δηλαδή παροχής καθολικής υπηρεσίας… Το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια εμφανίζουν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι γεγονός τυχαίο και, προφανώς, δεν το προκάλεσαν οι εργαζόμενοί του, ενώ, εγώ τουλάχιστον, θεωρώ τυχαίο και συμπτωματικό το γεγονός πως στη θέση του αφεντικού των ΕΛΤΑ (διευθύνων σύμβουλος) τοποθετήθηκε τεχνοκράτης που μέχρι προχτές ήταν ανώτατο στέλεχος του ομίλου InfoQuest στον οποίον ανήκει η ACS (αυτή που, καθώς λέει η ανακοίνωση της άρτι πτωχευσάσης DPD Interattica, «βρίσκεται στην ευχάριστη θέση» κλπ). Ουδέν το μεμπτό. Άλλωστε το βιογραφικό του κρίθηκε εξαιρετικά «βαρύ». Σε αυτό συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σύμφωνα τουλάχιστον με τα σχετικά δημοσιεύματα. Καλή σταδιοδρομία λοιπόν!

Τι θέλει να πει ο ποιητής, ε; Έλα ντε…!!!

Στη Γενική Ταχυδρομική, πάντως, έχω συστήσει να μείνει έξω και απέναντι από περίεργες μανούβρες. Και αυτό ακριβώς κάνει, ενώ προετοιμάζει την νέα της υπηρεσία «πακέτο ebloko» δηλαδή υπηρεσία διανομής πακέτων με είδη διατροφής και καθημερινής ανάγκης επιλεγμένων από το ebloko. Προϊόντων γνήσιων, παραδοσιακών και φθηνών που παράγονται μόνο από ελληνικά χέρια. Που η κατανάλωσή τους δίνει δουλειές, δημιουργεί εισόδημα και δεν στέλνει ούτε μισό ευρώ σε λογαριασμούς ευρωσυμμάχων. Ελπίζω Πρωτομαγιάτικα να ξεκινήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.